Un planeta esmicolat que envia roques i lava vaporitzada a l’espai.

El Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, ha trobat l’evidència d’una col·lisió a altíssima velocitat entre dos planetes al voltant d’una jove estrella.

Els astrònoms han identificat aquests dos planetes com a rocosos, un tan gran com la Lluna i l’altre com a mínim com el planeta Mercuri, aquest impacte va succeir fa pocs milers d’anys.

L’impacte va destruir el cos més petit, vaporitzant enormes quantitas de roca i llançant plomalls de lava calenta a l’espai.

Els detectors infrarojos del Spitzer, han detectat les mostres de roca vaporitzada, junt amb els fragments de lava congelada, anomenada tectites.

“Aquesta col·lisió hauria estat enorme, amb una enorme velocitat per tal d’haver vaporitzat i desfet tot aquest material”, comenta Carey M. Lisse, membre de la Universitat Johns Hopkins i autor de l’article que es publicarà el proper 20 d’agost a l’Astrophysical Journal.

“Aquest es un esdeveniment realment rar i momemntani, crític en la formació de sistemes com la Terra amb llunes. Tenim sort d’haver-lo presenciat, poc temps després d’haver succeït”.

Lisse, comenta que aquest accident còsmic, és similar al que va succeir fa uns 4.000 milions d’anys, quan un cos de les dimensions del planeta Mart va topar amb la Terra.

“La col·lisió que va formar la Lluna, hauria estat enorme, prou per desfer la Terra”, comenta en Geoff Bryden, coautor de l’article i membre del Jet Propulsion Laboratory de Pasadena. “La runa d’aquesta col·lisió, va formar un disc al voltant de la Terra, que finalment es va unir per formar la Lluna. No sabem si amb la runa observada per l’Spitzer, succeirà el mateix, però si observem la superfície d’un cos rocós, vermell, calent, desfet i deformat”.

ssc2009-16a_med.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 10:06 pm

    […] 15 Agost 2009. Un planeta esmicolat que envia roques i lava vaporitzada al’espai.   […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently