El doble motor d’una nebulosa.

L’ESO ha entregat una nova imatge de la regió estel·lar de la constel·lació de Carina. Aquesta sorprenent imatge està il·luminada per un enorme resplendor d’estrelles de tots colors i brillantors, algunes de les quals les podem observar davant d’un teló de núvols de pols i gas. Un especial protagonista està situat en el mig d’aquesta regió, HD 87643, el qual ha estat estudiat amb diversos telescopis, entre ells el Very Large Telescope (VLT). Envoltat d’una complexa nebulosa, resultat de diverses explosions d’estrelles.

Les interaccions en aquest sistema doble, envoltat per un disc polsegós, pot ser el responsable de l’activitat d’aquesta notable nebulosa.

La imatge ens mostra un camp molt ric d’estrelles, situat en el braç de Carina de la Via Làctia, el qual està centrat en l’estrella HD 87643, una exòtica classe d’estrella, de la classificació B.

La imatge ha estat capturada amb el Wide Field Imager (WFI) instal·lat en el telescopi MPG/ESO de 2,2 metres de diàmetre, situat a 2.400 metres d’alçada a l’Observatori de La Silla, a Xile. La imatge ens mostra molt bé la nebulosa de gas i pols que reflecteix la llum d’aquesta estrella. El vent de l’estrella central sembla haver format la brillant nebulosa. Existeixen indicis que indiquen unes explosions regulars d’aquesta estrella entre 15 i 50 anys.

Els astrònoms utilitzant el VLT i un sistema d’òptica adaptativa del NACO, han obtingut una imatge de l’estrella lliure de tel que la tapa. Junt amb el Very Large Telescope Interferometer (VLTI), han observat amb un factor de detall 60.000 vegades superior. D’aquesta manera han localitzat que HD 87643 disposa d’una companya situada a una distància equivalent a 50 vegades la que hi ha entre el Sol i la Terra. Les dues estrelles orbiten l’una entorn a l’altra en un període aproximat entre 20 i 50 anys. Alhora que un polsegós disc, envolta les dues estrelles.

phot-28a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:34 pm

    […] 10 Agost 2009. El doble motor d’una nebulosa.   […]

Deixa un comentari