Observant com Betelgeuse crema la seva matèria.

Betelgeuse és la segona estrella més brillant, de la coneguda constel·lació d’Orió (el caçador), una supergegant vermella. Una de les estrelles conegudes més grans, gairebé 1.000 vegades la grandària del Sol.

Es també una de les estrelles més lluminoses, ja que emet l’equivalent a 100.000 vegades estrelles com el nostre Sol. Aquestes extremes propietats, preveuen una mort propera. Amb una edat de només uns quants milions d’anys, Betelgeuse ja s’està acostant al final de la seva vida, un final conegut: una explosió en forma de supernova. Quan això succeeixi, segurament es veurà des de la Terra, inclús a plena llum del dia.

Les supergegants vermelles, encara ens guarden molts misteris. Un d’ells, és saber com poden consumir unes enormes quantitats de material, al voltant de la massa del Sol en només 10.000 anys.

Dos equips d’astrònoms han utilitzat el Very Large Telescope (VLT) de l’ESO, junt amb les més avançades tècniques de captació d’imatges, observant aquesta gegantina estrella. La seva recerca, pot donar resposta, a la pèrdua massiva de la seva massa.

Les imatges del NACO, uns instrument d’òptica adaptativa, han arribar al límit teòric d’aquest instrument de 8 metres de diàmetre. La resolució aconseguida, arriba als 37 mil·lisegons d’arc, el mateix que seria observar una pilota de tenis situada a la Terra, des de l’Estació Espacial Internacional (ISS).

“Gràcies a aquestesexcepcionals imatges, hem detectat un plomall de gas que s’esten des de la superfície de Betelgeuse”, comenta en Pierre Kervella, membre de l’Observatori de Paris i responsable de l’equip de recerca.

Aquests plomalls, s’estenen com a mínim fins a sis vegades el diàmetre de l’estrella, que correspondria a la distància que hi ha entre el Sol i el planeta Neptú.

phot-27b-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 2:23 pm

    […] 1 Agost 2009. Observant com Betelgeuse crema la seva matèria.   […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.