Les proporcions de la nebulosa de l’Àliga.

Situada a uns 7.000 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Serpens, la nebulosa de l’Àliga es una brillant guarderia estel·lar. Una regió de gas i pols on s’estan formant actualment moltes estrelles, formant el cúmul anomenat NGC 6611. Els potents vents que surten d’aquestes joves i massives estrelles, estan formant uns llargs “pilars” que podem veure la seva siluteta contra el brillant fons de la nebulosa. La mateixa nebulsa, té una forma que recorda una àliga, amb els pilars que són les seves “urpes”.

Aquest cúmul estel·lar va ser descobert per l’astrònom suís Jean Philippe Loys de Chéseaux, entre els anys 1745-46, el qual va ser inclós en el catàleg de Messier amb el número 16.

La nebulosa de l’Àliga va entrar en la icona de les imatges astronòmiques, quan l’any 1995 el Telescopi Espacial Hubble, va enregistrar els seus famosos pilars centrals. L’any 2001 el Very Large Telescope (VLT) va enregistrar una altre magnifica imatge en longitud d’ona infraroja, la qual permetia observar als astrònoms que hi havia darrera de la pols dels mateixos pilars.

Aquesta nova imatge, s’ha obtingut amb la càmera Wide-Field Imager situada en el telescopi de 2,2 metres de diàmetre MPG/ESO situat a La Silla, Xile. L’àrea d’aquesta imatge cobreix el mateix que la Lluna plena, aproximadament 15 vegades més que la imatge del VLT i més de 200 vegades la imatge presa anteriorment pel Hubble.

Els “Pilars de la Creació” estan situats en el mig de la imatge, les estrelles joves estan situades en la part superior de NGC 6611.

phot-26a-09-hires.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

Moved Permanently