Observant els registres fòssils d’un cop “supermassiu”.

Una nova classe de cúmuls estel·lars que envolten a un forat negre supermassiu, que ha sortit disparat de la seva galàxia, podria represnetar una nova categoria d’objectes estel·lars, un registre fòssil d’objectes expulsats d’una galàxia.

En un article publicat el dia 10 de juliol a la revista The Astrophysical Journal, comenta les propietats teòriques de “sistemes estel·lars hipercompactes”, on suggereix la possibilitat que centenars d’aquests dèbils cúmuls estel·lars es podrien detectar en longituds d’ona òptiques, dins del nostre àmbit còsmic proper.

Alguns d’aquests objectes podrien haver estar observats per centres de recerca astronòmica, comenta en David Merritt, membre de l’Institut Tecnològic de Rochester, i l’Stefanie Kormosa, membre del Max Plank Institut for Extraterrestrial Physics.

Els sistemes estel·lars hipercompactes, es formen quan un forat negre supermassiu, es expulsat violentament d’una galàxia, després d’una fusió amb un altre forat negre supermassiu. el forat negre desallotjat estira estrelles fora de la galàxia deguta a la seva pròpia gravetat. Les estrelles més properes al forat negre es mouen en fila darrera el forat negre massiu i es converteixen d’aquesta manera en un registre permanent de la velocitat d’aquesta expulsió.

“Podem mesurar com va ser el cop que va rebre, per aquesta expulsió, observant les estrelles que hi ha al voltant del forat negre”, comenta en Merrit. “Observant només aquestes estrelles, amb les seves velocitats podrem saber la velocitat del forat negre en sortir de la seva galàxia. Aquestes estrelles aporten un registre fòssil del cop que va provocar la sortida, tot i que després el forat negre hagi reduït la seva velocitat”.

untitled2.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 10:07 pm

    […] 20 Juliol 2009. Observant els registres fòssils d’un cop “supermassiu”  […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.