Un mapa de Venus ens mostra el seu passat volcànic.

La sonda Venus Express ha confeccionat el primer mapa de l’hemisferi sud de Venus, en longituds d’ona infraroges. Aquest nou mapa ens suggereix que el nostre veí podria haver estat antigament una Terra amb un sistema de tectònica de plaques i un oceà d’aigua.

Aquest mapa inclou més de mil imatges individuals, enregistrades entre el mes de maig de 2006 i desembre de 2007. Degut que el planeta Venus està cobert permanentment de núvols, no podem observar la seva superfície, però la Venus Express pot observar en longitud d’ona infraroja i d’aquesta manera observar la seva superfície.

Tot i que en el passat s’han utilitzat els sistemes de radar per proporcionar mapes d’alta resolució, la Venus Express és el primer vehicle que produeix un mapa orbitant i que suggereix la composició de les roques. Les noves dades són coherents amb les sospites que els altiplans de les terres altes de Venus, puguin ser antics continents, en una època passada envoltats per oceans, produïts per l’activitat volcànica.

“Això, tot i que no s’ha pogut provar, és coherent. Tot el que podem dir de moment és que les roques d’aquestes planures semblen diferents de les observades en altres llocs”, comenta en Nils Müller, membre del Joint Planetary Interior Physics Group de la Universitat de Münster de Berlin i responsable de l’equip de recerda que ha elaborat aquest mapa.

Aquest es el primer mapa de temperatures de l’hemisferi sud en longituds d’ona infraroja, observades per el Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer (VIRTIS), a bord de la Venus Express.

El mapa està centrat en el Pol Sud. Les temperatures mesurades s’estenen dels 442º C en color vermell, als 442º C en color blau. Les temperatures més altes corresponen a les latituds més altes, mentre que les més baixes corresponent a les latituds més altes. Aquesta diferència de temperatura, resideix en comprendre si el volcànisme es encara actiu en l’actualitat.

2008je003118-p11_enh_h.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 6:50 pm

    […] 17 Juliol 2009. Un mapa de Venus ens mostra el seu passat volcànic.  […]

Deixa un comentari