El Quintet de Stephan: una col·lisió de galàxies en acció.

Aquesta interessant imatge, ens dona una nova visió del Quintet de Stephan, un compacte grup de galàxies descobertes fa uns 130 anys aproximadament, les quals estan situades a una distància d’uns 280 milions d’anys llum de nosaltres.

Podem observar una estructura curvilínia de color blau en el centre de la imatge, com una important font de raigs X i que ha estat observada pel Observatori de raigs X Chandra. Quatre d’aquestes galàxies son visibles en la imatge òptica (groc, vermell, blanc i blau), obtinguda pel telescopi Canada-França-Hawaii. En aquesta imatge podem identificar aquestes galàxies: NGC 7317, NGC 7318, NGC 7318b i NGC 7319. En un primer pla també podem observar la galàxia NGC 7320, la qual  no forma part d’aquest grup galàctic.

La galàxia 7318b, està travessant el nucli de les galàxies a una velocitat propera als 2 milions de quilòmetres per hora, provocant d’aquesta manera una potent emissió de raigs X, com a conseqüència de l’ona de xoc del gas calent.

La elevada temperatura addicional proporcionada per les supernoves i els vents estel·lars intervenen també dins d’aquest Quintet de Stephan. De fet una aurèola d’emissió més gran i que no mostrem en aquesta imatge, ha estat detectada pel Telescopi XMM-Newton. Una altre part d’emissió de raigs X, està provocada probablement pels sistemes binaris que contenen estrelles massives que estan perdent material de les estrelles de neutrons o dels forats negres.

El Quintet de Stephan proporciona una gran oportunitat d’observar un grup de galàxies en col·lisió, generant una potent emissió de ragis X. D’aquesta manera podrem enetendre millor l’evolució de les brillants aurèoles de gas existents en els grups de galàxies.

stephq.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:13 pm

    […] 16 Juliol 2009. El Quintet de Stephan: una col·lisió de galàxies en acció,  […]

Deixa un comentari