Nova i brillant imatge de la Nebulosa Omega.

La Nebulosa Omega, anomenada també Nebulosa del Cigne, es una enlluernadora regió de formació estel·lar situada a uns 5.500 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Sagitari. Aquesta activa regió de formació estel·lar plena de pols i gas, té unes dimensions aproximades de 15 anys llum, dins de la qual s’ha generat recentment un cúmul d’estrelles calentes i massives. L’intensa llum i els potents vents d’aquestes massives estrelles, han generat unes intricades estructures de pols i gas.

Quan és observada a través d’un petit telescopi, la nebulosa recorda als astrònoms la figura de l’última lletra de l’alfabet grec, omega. Mentre que a altres observadors, els recorda la figura d’un cigne.

L’astrònoms suis Jean-Philippe Loys de Chéseaux, va descobrir la nebulosa l’any 1745. Charles Messier, el famós observador i descobridor de cometes, la va redescobrir indenpendentment uns 20 anys més tard i el va incloure, en el seu catàleg amb el número 17. L’any 1866, en Willian Huggins, va utilitzar per primera vegada un espectrògraf astrònomic, per resoldre l’estructura d’aquest núvol de gas brillant.

La fotografia que mostrem ha estat obtinguda amb l’instrument EMMI en el New Technology Telescope (NTT) de 3,58 metres de diàmetre, situat a l’observatori de la Silla a Xile. Ens mostra la regió central de la Nebulosa Omega, amb un gran detall. En altres ocasions altres instruments com el SOFI instal·lat també en el NTT, han obtingut imatges en la regió de l’infraroig, així com també, fins detalls d’aquesta nebulosa amb el Telescopi Espacial Hubble.

phot-25a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari