Detectades les supernoves més llunyanes.

Cosmologistes de la UC de Irvine han localitzat dues supernoves situades a la distància més llunyana observada fins ara, mitjançant una nova tècnica, que podria ajudar a entendre com es varen morir les primeres estrelles de l’Univers.

Aquest nou mètode ofereix la possibilitat als astrònoms d’estudiar les primeres supernoves i avançar d’aquesta manera en la comprensió de la formació de les primeres galàxies i gradualment l’evolució fins als planetes com la Terra.

“Quan les estrelles exploten, escampen les seves restes a l’espai. Finalment la gravetat ajunta tot aquest material, per formar noves estrelles que poden tenir planetes, com el nostre Sistema Solar”, comenta en Jeff  Cooke, responsable d’aquesta recerca, publicada recentment a la revista nature.

La supernova que Cooke i els seus companys han localitzat, està situada a uns 11.000 milions d’anys de nosaltres. Cal tenir present que fins ara, les supernoves més llunyanes de nosaltres, estaven a uns 6.000 milions d’anys llum.

Una supernova ocorre quan una estrella massiva (més de vuit vegades la massa del Sol) produeix una potent i brillant explosió. Cooke ha estudiat estrelles més massives (entre 50 i 100 vegades la massa del Sol), que escampen les seves restes al seu voltant abans de la seva mort. Quan finalment exploten, la matèria pot brillar durant alguns anys. Els cosmòlegs han comparat imatges de supernoves capturades en diferents períodes d’una mateixa regió de l’espai. Qualsevol nova llum, pot evidenciar una supernova.

Utilitzant les imatges preses amb el telescopi del Canada-França i Hawaii, Cooke ha localitzat fins a quatre d’aquestes llunyanes supernoves. Per aquesta recerca ha utilitzat el telescopi Keck.

“L’Univers té una edat aproximada de 13.700 milions d’anys, això vol dir que estem veient algunes de les primeres estrelles que es van formar”, comenta en Cooke.

Cooke i el seu equip de recerca del UCI ha observat una regió de l’univers situada a una distància de 11.400 milions d’anys llum, en aquesta regió es troba situat el cúmul de galàxies anomenat LBG-2377, el qual està donant una important informació sobre la formació de les galàxies en aquell primitiu Univers.

2004_subb1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 1:31 pm

    […] 13 Juliol 2009. Detectades les supernoves més llunyanes.  […]

Deixa un comentari