La matèria fosca en 3-D.

En cosmologia la matèria fosca es refereix a un tipus de matèria hipotètica, de composició desconeguda, que no emet ni reflecteix prou radiació electromagnètica perqué es pugui detectar directament, però la seva presència es pot inferir a partir dels efectes gravitatoris sobre la matèria visible, com estrelles i galàxies.

Com a resultat del treball conjunt de les observacions del Telescopi Espacial Hubble, amb l’ajut dels poderosos telescopis terrestres com el Very Large Telescope de la ESO a Xile, el telescopi japonès Subaru a Hawaii, el radio-telescopi Very Large Array d’EEUUa New Mèxic i el telescopi europeu de raig X  XMM-Newton de la ESA, s’ha pogut apreciar per primera vegada en tres dimensions la forma “d’esponja” de la Matèria Fosca, i com a evolucionat en els últims 6500 milions d’anys, corresponent a la meitat aproximadament de l’edat de l’Univers.

A la imatge de dalt, podem observar tres seccions que mostren la distribució de la Matèria Fosca pressa en tres èpoques diferents de l’Univers. Varen ser creades observant les poblacions de les galàxies en aquestes tres èpoques del passat. Per cartografiar la distribució de la Matèria Fosca varen mesurar el desplaçament cap el vermell cosmològic de les lents gravitacionals galàctiques. Cada secció representa una àrea de cel de 4,5º de costat, es a dir unes nou vegades la grandària aparent de la Lluna plena.

A la imatge de sota, observem que una vegada les seccions de la llargària i el transcurs del temps es combinen, s’aconsegueix un mapa tridimensional de la Matèria Fosca a l’Univers. Els tres eixos de la caixa corresponen als de la posició en el cel (en ascensió recta i declinació), i en la distància a la Terra, que augmenta d’esquerra a dreta, mesura del desplaçament cosmològic. Ens podem fixar, que sí ens movem de dreta a esquerra, des d’un Univers primerenc, al actual l’aglomeració de la Matèria Fosca augmenta.

2007-0108darkmatter.jpg

més informació a, http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/01/full/

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 10, 2007 11:10 am

    […] 18 Gener 2007. La matèria fosca en 3-D. […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.