Descoberta una nova classe de forats negres.

Una nova classe de forat de forat negre amb una massa equivalent a 500 vegades la del Sol, ha estat descobert per un equip internacional d’astrònoms.

Aquest descobriment s’ha produït en una llunyana galàxia situada a uns 290 milions d’anys llum de nosaltres, segons informa la revista nature.

Fins ara s’havien identificat forats negres supermassius (entre un milió i uns quants milions de vegades la massa del Sol) en el centre de les galàxies, o al voltant de la mida d’una típica estrella (entre tres i vint masses solars).

Aquesta descoberta és la primera evidència sòlida d’una nova classe de forats negres de massa mitjana. L’equip d’astrofísics dirigits pel Centre d’Estude Spatiale des Rayonnements de França, ha detectat aquest nou forat negre amb l’ajut del telescopi de raigs X de l’Agencia Espacial Europea, XMM-Newton.

“Mentre que s’accepta àmpliament que els forats negres estel·lars massius es formen durant l’agonia de la mort d’estrelles massives, és força desconeguda la formació dels forats negres supermassius”, comenta el responsable de l’article, el Dr. Sean Farell, membre del Departament de Física i Astronomia de la Universitat de Leicester.

“Una possible teoria indica que els forats negres supermassius, podrien formar-se per la fusió d’un cert nombre de forats negres mitjans. Per poder ratificar aquesta teoria, caldria demostrar primer l’existència d’aquests forats negres mitjans”.

Aquesta nova font observada i batejada com HLX-1 (font 1 Hiperlluminosa de Raigs X), es troba situada en la galàxia ESO 243-49. Aquesta brillantor ultralluminosa en raigs X, genera una brillantor en radiació X, equivalent a 260 milions de vegades el Sol.

article1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 10:07 pm

    […] 10 Juliol 2009. Descoberta una nova classe de forats negres.  […]

Deixa un comentari