Els astrònoms disposen d’una nova guia de la galàxia: un mapa de pols freda.

Un nou ajut pels astrònoms ha estat obtingut pel APEX Telescope Large Area Survey for the Galaxy (ATLASGAL), el qual observa la Via Làctia en una longitud d’ona de submil·límetre (entre la llum infraroja i les ones de ràdio). Les imatges del cosmos en aquestes longituds d’on són molt interessants per estudiar les regions de naixement de noves estrelles, així com l’estructura del nucli galàctic.

“ATLASGAL ens dona una nova visió de la Via Làctia. A més d’ajudar-nos a investigar com es formen les estrelles massives, ens mostra l’estructura en conjunt de la nostra galàxia”, comenta en Frederic Schuller, membre del Max Planck Institute for Radio Astronomy i responsable de l’equip`del ATLASGAL.

Aquest registre en ones submil·límetriques, ens mostra una regió d’uns 95 graus, que cobreix una banda molt llarga i estreta del pla galàctic, amb una amplada de 2 graus (equivalent a quatre vegades el diàmetre de la Lluna plena).

El mapa té una llargada d’uns 16.000 píxels i està compost amb la càmera submil·límetrica LABOCA, situada en el telescopi APEX de l’ESO. L’APEX està situat a una alçada de 5.100 metres a l’àrid pla de Chajnantor en els Andes de Xile ,una àrea que permet la visió òptima en la regió gamma en submil·límetres. L’Univers està relativament inexplorat en aquesta longitud d’ona, però en aquestes regions atmosfèriques d’extrema sequedat, permet l’estudi en una gran qualitat.

El medi interesetel·lar (el material existent entre les estrelles), es compon de gas i partícules de pols còsmica, semblant a petits grans de sorra o sutge. Tanmateix, aquest gas està format principalment per hidrogen, que és relativament difícil de localitzar. Per aquest motiu els astrònoms busquen sovint en aquestes denses regions, el dèbil fulgor d’aquestes partícules.

phot-24a-09-fullres_001.jpg

Si voleu més informació,premeu aquest enllaç.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari