WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 22:30:06' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Els supereficaços acceleradors de partícules de la Via Làctia.

Durant els vols de les missions Apollo, els astronautes van informar d’haver observar flaixos estranys de llum, visibles inclús amb els ulls tancats. Més tard ens hem assabentat que la misteriosa causa, eren els raigs còsmics. Aquestes partícules extremadament energètiques, provenen de fora del Sistema Solar i que bombardegen constantment l’atmosfera terrestre, arribant fins i tot a la seva superfície i que per aquest motiu poden ser enregistrats per components electrònics.

Els raigs còsmics galàctics, provenen de fonts de la nostra Via Làctia i que consten principalment de protons que es mouen a velocitats properes a la llum, aquest es “l’últim límit de velocitat” de l’Univers. Aquestes partícules s’han accelerat a energies que excedeixen de molt les altes energies que es poden aconseguir en el Large Hadron Collider del CERN.

“Durant molt de temps, s’havia pensat que els superacceleradors que produeixen aquests raigs còsmics a la Via Làctia, podrien ser les restes de l’expansió de les explosions d’algunes estrelles. Les observacions ens mostren que això és com una canonada de fum”. Comenta l’Eveline Helder, membre del Institut Astronòmic d’Utrech als Països Baixos i responsable d’aquesta recerca.

Per primera vegada Helder i els seus col·laboradors han pogut calcular les circumstàncies necessàries per la producció de les explosions que acceleren aquests raigs còsmics i que finalment colpeixen l’atmosfera terrestre. L’estudi indica l’energia necessària que li cal al gas estel·lar per produir l’explosió i accelerar les partícules.

La imayge correspon a un romanent d’una explosió documentada l’any 185 aC. Estudiant aquest romanent els astrònoms han pogut resolde el misteri de l’acceleració de les partícules de la nostra Via Làctia. Els investigadors reconeixen l’ona de xoc visible en aquesta regió, com el responsable de les partícules accelerades que viatge i produeixen els raigs còsmics observats a la Terra.

phot-23a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:04 pm

    […] 29 Juny 2009. Els supereficaços acceleradors de partícules de la Via Làctia.  […]

Deixa un comentari