Estructures verticals en els anells de Saturn.

Aquestes estructures verticals generades per la petita lluna de Saturn, Daphnis fa unes llargues ombres a través dels anells, en aquesta espectacular imatge capturada mentre el planeta s’acosta al seu equinocci a mitjans del proper mes d’agost.

Daphnis es un petit satèl·lit d’una grandària de 8 quilòmetres, el qual ocupa una òrbita d’uns 42 quilòmetres de grandària dins del Buit de Keeler, situat a l’exterior de l’anell A de Saturn.

Aquests recents anàlisis han estat publicats recentment a la revista Astronomical Journal, on es poden observar les llunes que pertorben gravitacionalment les òrbites de les partícules d’aquests “buits” i esculpeixen unes ones en unes estructures horitzontals i també verticals.

Les dimensions d’aquestes ombres indiquen unes estructures verticals que oscil·len entre 0,5 a 1,5 quilòmetres d’alçada, mostrant-se fins a 150 vegades més gruixut que el mateix anell.

L’anell A, així com els anells B i C, tenen unes amplades al voltant d’uns 10 metres. Daphnis el podem observar projectant la seva ombra sobre el mateix anell.

Aquesta imatge ha estat capturada per la sonda Cassini de la NASA, el passat dia 8 de juny de 2009, des d’una distància de 666.000 quilòmetres. La resolució d’aquesta imatge està al voltant dels 4 quilòmetres per píxel.

5682_13083_11.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 10:07 pm

    […] 20 Juny 2009. Estructures verticals en els anells de Saturn.  […]

Deixa un comentari