El NERSC ajuda a observar els esdeveniments transitoris.

Una nova recerca de l’anomenada Palomar Transient Factory (PTF), la qual utilitza unes eines úniques produïdes pel Departament d’Energia dels Estats Units (DOE), així com del Centre Nacional de Càlcul Científic d’Energia (NERSC) i del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley (Berkeley Lab), per tal d’enregistrar esdeveniments còsmics rars i fugaços, com poden ser supernoves o esclats de raigs gamma.

Des de la posta a punt d’aquesta nova recerca, ja s’han descobert més de 40 explosions estel·lars, de tal manera que els astrònoms esperen descobrir milers d’aquests succesos cada any. Aquests esdeveniments ocorren aproximadament un cop cada segle en la nostra pròpia Via Làctia i són visibles durant pocs mesos.

“Aquesta recerca ens anuncia moltes possibilitats, és el primer projecte dedicat només a trobar esdeveniments transitoris i per aquest motiu, col·labora en aquesta missió el NERSC, per tal de desenvolupar un sistema automatitzat que filtrarà els terabytes de dades astronòmiques que totes les nits podran alertar sobre aquests esdeveniments i per tal de poder guiar als telescopis terrestres a dirigir la seva visió a aquests objectes i poder identificar el succés”. Comenta en Shrinivas Kulkarni, professor d’astronomia i ciència planetària de l’Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech), així com també director del Caltech Optical Observaoties, alhora que es el principal responsable d’aquest projecte.

Els astrònoms han utilitzar el NERSC per descobrir la supernova SN2009av-1a en el mateix moment de l’explosió. A l’esquerra de la imatge podem observar una galàxia situada a uns 800 milions d’anys llum de nosaltres, identificada pel PTF durant els dies 23-27 de febrer d’aquest any. Després de filtrar aquesta informació amb el NERSC i restar digitalment la imatge anterior s’ha pogut identificar la supernova. A la dreta de la imatge es pot observar aquesta brillant font, una supernova del tipus Ia.

ptf-nersc.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:14 pm

    […] 18 Juny 2009. El NERSC ajuda a observar els esdveniments transitoris.  […]

Deixa un comentari