Els llacs de Tità.

La sonda Cassini de la NASA, en el vol que va realitzar el passat dia 22 de juliol de 2006, va fotografiar la superfície de Tità, el satèl·lit més gran de Saturn, a una alçada de 1906 km.

Aquesta imatge centrada a 80º de latitud nord, i 35º de longitud oest, te una amplada d’uns 140 km, amb detalls d’uns 500 metres.

La fotografia esta pressa amb el radar de la sonda, per la qual cosa els colors dels llacs no son els naturals, ja que aquest instrument tant sols detecta intensitats. En canvi el color de la superfície s’ajusta als observats per la sonda europea Huyggens que va aterrar al satèl·lit.

Els llacs, ocupen les zones més fosques que destaquen al acolorir les regions menys brillantor en color blau. Les zones de major brillantor estan acolorides en marro clar, que va ser el color observar per la Huyggens.

La combinació de les probes radiomètriques i les característiques morfològiques de les taques observades, així com la seva localització en diverses depressions topogràfiques, varen portar als investigadors a la conclusió de que son llacs de metà, i potser alguns d’età.

L’observació dels llacs en l’hemisferi nord de Tità, que en el moment de la fotografia passava pel seu hivern, es la major evidència que te un cicle hidrològic actiu, encara que amb metà enlloc d’aigua. En aquest cicle, els llacs s’omplen amb pluja de metà que cau a una superfície saturada amb aquest hidrocarbur líquid.

Tità es l’únic satèl·lit del sistema solar amb una atmosfera densa, semblant a la que podria haver tingut la Terra en la seva etapa de formació, composta per metà i nitrogen. Però aquí s’acaba la semblança ja que la distància al Sol de Tità es de 8,5 vegades la de la Terra al Sol, això fa que la temperatura superficial arribi als 179º sota zero.

pia09102.jpg

més informació a, http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA09102

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 13, 2007 10:44 am

    […] 15 Gener 2007. Els llacs de Tità. […]

Deixa un comentari