Trobades les estrelles més joves en el centre galàctic.

Uns astrònoms han descobert finalment unes estrelles acabades de néixer,  en el centre de la nostra Via Làctia. La descoberta ha estat possible gràcies a la visió infraroja del Telescopi Espacial Spitzer de la NASA.

En el cor de la nostra galàxia espiral trobarem estrelles, gas, pols i en el mateix centre un forat negre supermassiu. Condicions de molta duresa, amb potents vents estel·lars, intenses ones de xoc i d’altres factors que fan difícil la formació de noves estrelles.

Els astrònoms ja saben que en aquests ambients hostils es poden formar estrelles, però han quedat certametn desconcertats d’observar com succeeix aquest procés. La sorpresa ha estat observar la gran quantitat de pols que roman en el centre galàctic i que ningú havia observat fins ara i com aquest, formava noves i joves estrelles.

“Localitzar aquestes estrelles, ha estat com trobar una agulla en un paller”, comenta en Solange Ramirez, responsable del programa de recerca del Exoplanet Science Institute de la NASA. “No hi ha cap manera de trobar aquestes estrelles en llum òptica, perquè no pot travessar la pols. Per això necessitàvem els instruments infrarojos del Spitzer, per poder observar aquests objectes darrera de la pols”.

“Estudiant aquests objectes del centre galàctic, podem entendre millor com es formen les estrelles en diferents ambients interestel·lars”, comenta en Deokkeun An, membre del Infrared Processing and Analysis Center del Caltech i responsable de la publicació d’aquest estudi en la revista Astrophysical Journal. “La Via Làctia és només una dels centenars de milers de milions de galàxies en un univers visible. Encara que tanmateix es molt especial, perquè podem observar els detalls estel·lars amb més precisió”.

El nucli de la Via Làctia, es un lloc misteriós amb una grandària d’uns 600 anys llum. Una petita fracció de la nostra galàxia, que pot arribar als 100.000 anys llum, tot i que aquest mateix nucli està farcit amb el 10 per cent de tot el gas de la galàxia, així com d’una gran quantitat d’estrelles.

ssc2009-13a_sm.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 7:03 pm

    […] 17 Juny 2009. Trobades les estrelles més joves en el centre galàctic.  […]

Deixa un comentari