Imatges d’un radiotelescopi ens mostren un disc de formació planetària.

Uns astrònoms han anunciat l’observació d’unes imatges aconseguides amb el Smithsonian Submillimeter Array (SMA), on mostren clarament la presència d’un disc molecular al voltant d’un jove sistema estel·lar binari, anomenat V4046 situat a la constel·lació de Sagittarii. Les imatges del SMA ens mostren una visió clara del procés de formació dels planetes gegants, cometes o cossos de la grandària de Plutó.

Alhora aquests resultats, indiquen que aquests objectes es poden formar fàcilment al voltant d’estrelles dobles, o d’una única estrella com el nostre Sol.

Aquests descobriments han estat presentats per l’estudiant de postgrau, David Rodriguez del UCLA, en la conferència de la Societat Astronòmica Americana que s’està celebrant a Pasadena, Califòrnia.

“Es un cas per creure, el que veiem”, comenta en Joel Kastner de l’Institut Tecnològic de Rochester, responsable d’aquesta recerca. “Tenim la primera evidència gràcies a les observacions amb radiotelescopi fetes durant l’últim estiu, d’un disc al voltant de V4046. Fins llavors teníem els espectres moleculars, amb diferents maneres d’interpretar-los. Una vegada em observat les imatges del SMA, no hi ha cap dubte que tenim un disc al voltant d’aquests sistema estel·lar”.

Segons Rodriguez, les imatges ens demostren clarament que el disc molecular, orbita al voltant del sistema binari V4046 de Sagittarii, dins d’un radi aproximat de l’òrbita que va del planeta Neptú, fins a 10 vegades més lluny.

Aquesta regió correspon a la zona dels planetes gegants del nostre sistema solar i pot arribar fins els objectes de les dimensions de Plutó, en el Cinturo de Kuiper.

Segons comenta en David Wilner del CfA, “Creiem que la visió de V4046 de Sagittarii, és un dels millors exemples del descobriment d’un objecte “kuiperia”, un planeta format a l’òrbita d’una jove estrella. Wilner segueix, “Aquest es un particular sistema, que ens mostra un parell d’estrelles solars massives, amb unes edats de 12 milions d’anys, separades entre si tan sols per la distància de 5 diàmetres solars”.

lores.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 9:33 pm

    […] 16 Juny 2009. Cràters i canals a Hepahestus Fossae.  […]

Deixa un comentari