Descobreixen noves runes com a conseqüència de les marees de les galàxies.

Uns astrònoms han descobert la runa que prové d’una marea causada per la col·lisió de dues galàxies. Aquesta investigació, ha estat presentada en la confe`rencia de la 214a conferència de la Societat Astronòmica Americana, que es celebra a Pasadena, per part del Dr. Jin Koda, membre de la Universitat Stony Brook de Long Island, el Dr. Nick Scoville del Institut Tecnològic de Califòrnia i en Yoshiaki Taniguchi de la Universitat Ejime del Japó.

Les imatges d’aquestes runes, mostre un especial interés ja que indiquen la història de les col·lisions entre galàxies i de les seves explosions estel·lars, importants per el “creixement” de l’univers primitiu. Per fer aquest estudi, s’ha utilitzat el telescopi Subaru de 8,2 metres de diàmetre situat a Mauna Kea, Hawaii, propieta de l’Observatori Astronòmic del Japó.

Aquest equip internacional d’astrònoms ha realitzat exposicions extremadament profundes de galàxies en col·lisió, entre elles la galàxia de “les Antenes“, situada a 65 milions d’anys llum de nosaltres, situada en la constel·lació de Corvus, Arp 220 situada a 220 milions d’anys llum en la constel·lació de Serpens i Mrk 231 situada a 590 milions d’anys llum, en la constel·lació de l’Ossa Major. Aquestes conegudes galàxies i altres 10 objectes han estat estudaits per aquesta recerca.

En aquesta profunda imatge òptica d’Arp 220, observem la marca de la marea en la regió sud, doblant les dimensions conegudes d’aquesta galàxia.

“No ens esperàvem trobar aquestes regions tan grans de runa, al voltant d’aquests famosos objectes”, comenta el Dr. Koda.

Les galàxies que col·lideixen finalment es fusionen i es converteixen en una única galàxia. Quan l’òrbita i la rotació és sincronitzen, més ràpidament es fusionen. Aquestes noves cues de marea, ens indiquen una fusió ràpida, que podria ser el causant de noves explosions estel·lars, en les galàxies infraroges ultralluminoses.

arp220_r_rainbow.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 27, 2009 2:49 pm

    […] 13 Juny 2009. Descobreixen noves runes com a conseqüència de les marees de les galàxies.  […]

Deixa un comentari