Un nou sistema per mesurar amb precisió distàncies fins a 300 milions d’anys llum.

Investigadors de la Universitat Estatal d’Ohio, han descobert la manera de mesurar distàncies a objectes situats a tres vegades més lluny, del que fins ara és podia fer amb les tècniques actuals.

Han descobert un rar tipus d’estrelles gegants, que sovint passa desapercebuda pels astrònoms i que pot ser una bona indicadora de mesura fins a distàncies de 300 milions d’anys llum, o més.

Estudiant aquestes estrelles, també podem aprendre més sobre la evolució d’aquestes estrelles.

Les variables Cefeides, són unes brillants gegants que bateguen amb regularitat i que s’utilitzant des de fa temps com a punts de referència per mesurar les distàncies de l’univers proper, segons comenta en Jonathan Bird, astrònom d’aquesta universitat d’Ohio. Les cefeides clàssiques, són unes brillants estrelles, tot i que a més de 100 milions d’anys llum de la Terra, podem perdre el seu senyal i es confonen amb d’altres estrelles.

En una recent sessió informativa de l’Associació Astronòmica Americana de Pasadena, en Jonathan Bird, va mostrar aquesta rara i brillant classe de brillants cefeides, que bategen més lentament i que es poden utilitzar com un far per mesurar distàncies fins a tres vegades més llunyanes de les seves homòlogues més clàssiques.

Aquest projecte col·labora en una investigació d’en Krzysztof Stanek, el qual intenta mesurar la grandària i edat de l’univers en una més gran precisió.

Dels diferents mètodes per calcular la distància de les estrelles, els astrònoms els han de combinar indirectament per mesurar aquesta distància. L’analogia usual és una escala que augmenta la presició gradualment. A cada esglaó d’una distància còsmica més llunyana, la precisió es redueix. Així dons, qualsevol nou mètode que ajudi a aquesta mesura, serà una bona eina per entendre com es el nostre univers.

Els astrònoms han utilitzar la galàxia M-81, amb el Large Binocular Telescope per detectar i mesurar aquestes noves estrelles cefeides.

m81colorbirda1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 5:24 pm

    […] 12 Juny 2009. Alçant la boira dels esclats de raigs gamma foscos.  […]

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.