Un cúmul estel·lar situat en una turbulenta regió galàctica.

Utilitzant el Very Large Telescope de l’ESO, uns astrònoms han obtingut una de les imatges més nítides aconseguides fins ara del cúmul Arches, un extraordinari i dens cúmul de joves estrelles, properes a un supermassiu forat negre que resideix en el cor de la Via Làctia. Tot i les difícils condicions, els astrònoms s’han sorprès de trobar la mateixa proporció d’estrelles joves d’alta i baixa massa en aquest cúmul, de la mateixa manera que succeeix en regions més tranqui-les  de la nostra galàxia.

Arches és un peculiar i massiu cúmul d’estrelles. Està situat a uns 25.000 anys llum de nosaltres en la constel·lació de Sagittarius, conté al voltant de 1.000 joves estrelles massives, amb unes edats que varien entre els 2 i 2,5 milions d’anys d’edat. Aquest cúmul és un bon laboratori per estudiar,  com neixen les estrelles massives emn condicions d’un ambient extrem, ja que està situat en el centre de la Via Làctia, on existeixen potents forces contraries a la formació estel·lar, on el gas i el forat negre supermassiu resideixen alhora. El cúmul Arches és deu vegades més pesat que els joves cúmuls estel·lars comuns dispersats al voltant de la nostra Via Làctia i que està enriquit per diversos elements químics més pesats que l’heli.

Utilitzant l’instrument d’òptica adaptativa NACO, el Very Large Telescope de l’ESO situat a Xile, uns astrònoms han examinat aquest cúmul amb gran detall. Gràcies a l’òptica adaptativa, s’ha pogut eliminar la majoria de l’efecte de distorsió introduïda per l’atmosfera i per tan aquestes noves imatges són de les més nítides observades fins ara, inclús millor que les dels telescopis situats a l’espai.

phot-21a-09-fullres.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 6:24 pm

    […] 9 Juny 2009, Un cúmul estel·lar situat en una turbulenta regió galàctica. […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.