Flocs de neu al voltant d’una estrella jove.

El Telescopi Espacial Hubble ha enregistrat un anell de pols al voltant d’una estrella pròxima, que es convertirà en un sistema de planetes. L’estrella jove, és AU Microscopii, està situada aproximadament a 32 anys llum del Sol, dins de la constel·lació de Microscopium visible tant sols des de l’hemisferi sud.

Les partícules que composen aquest anell són tant vaporoses com els flocs de neu, aproximadament 10 vegades més grans que les partícules típiques de pols interestel·lar.

Aquesta descoberta va ser anunciada en la recent convenció anual de la Societat Astronòmica Americana celebrada a Seattle, per astrònoms americans i canadencs. Per aquesta recerca varen utilitzar la càmera avançada del Hubble, junt amb el coronògraf i filtres polaritzadors per tal de poder observar el lleuger anell de runa planetària.

Veient la llum a través dels filtres polaritzats, poden estudiar com s’està reflectint la pols de l’estrella central. Això els hi ha donat la informació sobre la mida de la pols, forma i altres propietats físiques.

La mida del material que forma aquest anell de pols, ha d’haver estat generada per objectes de dimensions semblants a boles de neu, que a través del temps han estat col·lidint uns amb altres. A mesura que aquests mateixos objectes més grans xoquen entre si, alliberen un raig de partícules que s’afegeixen llavors amb el vent estel·lar de l’estrella central, i son emesos cap enfora.

L’anell de pols s’estén uns 8.000 milions de km a banda i banda de l’estrella central.

ua-microscopium.jpg

més informació a, http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2007/02/full/

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 20, 2007 12:54 pm

    […] 12 Gener 2007. Flocs de neu al voltant d’una estrella jove. […]

Deixa un comentari