El Telescopi Fermi ens mostra sorpreses en les galàxies que emeten raigs gamma.

Retrocedint en el temps fins el mes de juny de 1991, just abans del llançament de l’Observatori de Raigs Gamma Compton de la NASA, els astrònoms no coneixien cap emissió de raigs gamma més enllà de la nostra galàxia. Amb sorpresa, aquest satèl·lit va comenaçar a capturar emissions d’aquesta radiació de dotzenes d’altres galàxies. Ara el seu successor, el Telescopi Espacial de raigs Gamma Fermi, està omplint de descobriments amb noves fonts d’aquesta radiació.

“Compton ens mostrava que les galàxies actives emetien raigs gamma en dues classes: els blazars i les radiogalàxies”, comenta en Luigi Foschini, membre de l’Observatori de Brera i de l’Institut Nacional d’Astrofísica de Merate a Itàlia. “Amb el Fermi, ja hem observat una tercera part d’aquesta nova finestra oberta”.

Les galàxies actives, són aquelles que es mostren inusualment brillants i que mostren l’evidència d’una acceleració de partícules a velocitats properes a la llum. L’any 1943, l’astrònom Carl Seyfert va descriure els dos primers tipus d’aquestes galàxies, basant-se en la observació de l’amplada de les línies espectrals, un senyal del moviment de gas en el seus nuclis.

Avui els astrònoms reconeixen molts tipus addicionals d’aquestes galàxies, encara que poden representar el mateix fenomen observat des de diferents angles de visió.

En el centre d’una galàxia activa, resideix un forat negre que s’alimenta ràpidament i que pot contenir la massa equivalent a un milió d’estrelles com el Sol. Durant aquest procés i per un mecanisme encara no prou desconegut la matèria és dirigeix cap enfora per les explosions dels mateixos forats negres.

Utilitzant el Fermi Large Area Telescope (LAT), en Foschini i els seus companys de recerca, han detectat raigs gamma en una galàxia Seyfert 1, anomenada PMN J0948+0022 situada a uns 5500 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació del Sextant. Observant en detall els colors de la seva llum, ens mostra un espectre amb unes línies estretes, que indiquen uns moviments del gas més lents i que no ens mostren la presència dels raigs de partícules.

352326main_299758main_agn_b.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 10:08 pm

    […] 6 Juny 2009. El Telescopi Fermi ens mostra sorpreses en les galàxies que emeten raigs gamma.  […]

Deixa un comentari