El Susaku observa per primera vegada un cúmul galàctic en raigs X.

La col·laboració entre el Japó i els Estats Units, en la missió Susaku està proporcionant una nova visió de com s’organitzen les milers de galàxies en grans estructures. Per primera vegada, Susaku ha detectat emissions de raigs X a les afores de cúmuls galàctics situats a uns mil milions d’anys llum.

“Les observacions del Susaku són molt interessants, perquè finalment podem observar aquestes estructures, les més grans del nostre Univers, per molt massiu quem sigui”, comenta en Matt George, responsable d’aquesta recerca i membre de la Universitat de Califòrnia a Berkeley.

L’equip  ha utilitzat els telescopis de raigs X del Susaku, per observat el cúmul PKS 0745-191, situat a uns 1.300 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació austral de Puppis. Entre els dies 11 i 14 de maig de 2007, el Susaku va enregistrar cinc imatges d’una regió de gas amb una temperatura d’un milió de graus, que envolta aquest cúmul de galàxies.

Observant aquesta regió en raigs X, els astrònoms poden mesurar la temperatura i densitat del gas, que proporciona les dades per saber la pressió del gas i massa total d’aquest cúmul. Els astrònoms esperen que la regió interior de gas d’aquest cúmul galàctic estigui “relaxat”, en equilibri entre la gravetat i el mateix cúmul. Això significa que el gas més calent i més dens estigui a prop del centre del cúmul i que les temperatures i densitats disminueixin cap enfora.

En les regions exteriorsdel cúmul, el gas no presenta una estructura tan ordenada perquè el gas esta caient cap a dins. “Els cúmuls galàctics, són els objectes més massius i relaxats de l’univers i estan en continua formació”, comenta el company de recerca l’Andy Fabian, membre de l’Institut d’Astronomia de Cambridge del Regne Unit.

Aquesta imatge del Susaku, ens mostra l’emissió del gas calent en forma de raigs X del cúmul de galàxies PKS 0745-191. Els colors més brillants indiquen l’emissió més potent de raigs X. El cercle és de 11,2 milions d’anys llum i marca la regió on el gas més fred cau dins del mateix cúmul. El mosaic està compost també per la imatge òptica d’aquesta regió capturada pel telescopi espacial Hubble, a la mateixa escala.

353928main_pks0745labeledco.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 1:32 pm

    […] 5 Juny 2009. Per què la Terra s’allunya del Sol ?.  […]

Deixa un comentari