Es perfecciona un nou mètode per localitzar planetes.

Des de fa molt de temps, s’intent aconsenguir una bona eina per localitzar planetes de les dimensions de Júpiter, al voltant d’estrelles petites.

La tècnica anomenada astrometria, es va utilitzar per primera vegada fa uns 50 anys al intentar trobar planetes fora del nostre sistema solar, anomenats exoplanetes. Aquesta tècnica implica mesurar els moviments precisos d’una estrella en el cel, observant si hi ha alguna, que un planeta l’estiri cap un o l’altre costat. Encara que aquest mètode, exigeix càlculs molt precisos i llargs temps de seguiment, circumstància que ha motivat no poder localitzar cap d’aquests exoplanetes.

Un equip de dos astrònoms del Jet Propulsion Laboratory de la NASA a Pasadena, han treballat durant 12 anys amb un instrument interferomètric instal·lat al telescopi de l’Observatori Palomar. Després de diverses observacions regulars a 30 estrelles, han identificat un exoplaneta, el primer descobriment amb aquesta tècnica d’un planeta orbitant al voltant d’una estrella.

“Aquest mètode es indicat per configuracions de sistemes solars com el nostre, on podriem descobrir algun planeta semblant a la Terra”, comenta l’astrònom Steven Pravdo del JPL, autor d’aquest estudi publicat al Astrophysical Journal. “Podrem trobar un planeta de la grandària de Júpiter, al voltant d’una estrella molt més petita. Es possible que aquesta estrella també tingui planetes més petits, rocosos al seu voltant. El fet que 7 de cada 10 estrelles, siguin ptites, pot significar que els planetes siguin molt més comuns del que ens pensàvem fins ara”.

Aquest descobriment confirma que l’astrometria, podrà ser una tècnica de recerca de planetes, amb els telesopis situats en la superfície terrestre i també dels situats a l’espai. Una tècnica que la NASA s’està plantejant d’incorporar en el nou concepte de recerca espacial del SIM Lite.

352348main_b-vb10b_diagram.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 5:25 pm

    […] 3 Juny 2009. Un fantasma que ens indica un romanent d’una erupció d’un forat negre.  […]

Deixa un comentari