El XMM-Newton observa d’aprop un forat negre.

Utilitzant les noves dades de l’observatori espacial XMM-Newton de l’ESA, uns astrònoms han investigat el més aprop que s’ha fet fins ara, d’un forat negre supermassiu que resideix en el més profund d’una galàxia activa llunyana.

La galàxia coneguda com 1H0707-495, ha estat observada durant 48 hores en diferents órbites del satèl·lit XMM-Newton. Tot i que es pensava originalment que el forat negre situat en el centre de la galàxia, estaria obscurit pels núvols de pols i gas, s’ha pogut observar a través de les profunditats d’aquesta galàxia.

“Podem començar a elaborar un mapa de la regió més propera, que hi ha al voltant d’aquest forat negre”, comenta en Andrew Fabian, membre de la Universitat de Cambridge i responsable d’aquestes observacions i anàlisis.

Els raigs X, es produeixen al girar intensament al voltant d’un forat negre supermassiu. Aquests raigs il·luminen i reflecteixen la matèriaq just abans del seu final al caure dins del disc d’acreció. Els àtoms de ferro, mostren la seva empremta característica en aquesta llum reflectida. Els àtoms de ferro es distorsionen en un cert nombre, en el seu camí característic: estan afectats per la velocitat dels àtoms de ferro que orbiten; l’energia exigida perquè els raigs X evitin la seva caiguda gravitatòria dins del forat negre i de la mateixa rotació d’aquest. Totes aquestes circumstàncies mostren als astrònoms que poden observar característiques en una regió dues vegades el radi del mateix forat negre.

trounoir01_h1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 27, 2009 2:49 pm

    […] 1 Juny 2009. El XMM-Newton obsrva d’aprop un forat negre.  […]

Deixa un comentari

The document has moved here.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80