Una explosió en una galàxia que explota.
Un equip internacional de radio-astrònoms ha descobert la secreta explosió d’una estrella massiva, una recent supernova situada en la propera galàxia de M-82. Malgrat ser la supernova més propera a nosaltres dels últims cinc anys, l’explosió és només perceptible en longituds d’ona de ràdio, ja que el gas i la densa pols que envolta a l’estrella la fan invisible en la resta de longituds d’ona. Sense aquest “filtre”, aquesta explosió hauria estat visible fins i tot en els telescopis més petits dels astrònoms amateurs. Els resultats d’aquesta recerca, es publiquen aquesta setmana en la revista Astronomy & Astrophysics Letters.
M-82 és una galàxia irregular situada en un grup de galàxies situades a uns 12 milions d’anys llum de nosaltres. Malgrat ser més petita que la nostra Via Làctia, conté un vigorós nucli d’alguns centenars d’anys llum. En aquesta galàxia, neixen actualment moltes més estrelles que la nostra Via làctia. M-82 es coneix com una “galàxia que explota”, perquè quan s’observa amb imatges òptiques o infraroges, es com si s’estigués estripant, com a resultat de les nombroses explosions de supernoves. Els senyals de ràdio, ens mostren molts antics romanents de M-82. Tot i que els astrònoms, han intentat registrar alguna d’aquestes catàstrofes còsmiques, circumstància que ha coincidit amb una etapa silenciosa.
La descoberta feta l’abril de 2009, va ser del Dr. Andreas Brunthaler, membre del MPIfR, quan estava examinant les dades del dia 8 d’abril, preses amb el Very Large Array (VLA) de l’Observatori Nacional de Radio Astronomia, un interferòmetre de 27 antenes, cadascuna de 25 metres de diàmetre, situades a New Mexico. “Llavors mirant en les dades més antigues del mes de març, s’ha pogut observar un objecte que hauria eclipsat a tota la galàxia sencera”. Observacions anteriors de l’any 2008, no ens mostren cap senyal de ràdio ni emissió de raigs X, senyalant la posició d’aquesta supernova.
Tampoc les observacions visuals de M-82 del darrer any, indiquen la presència òptica d’aquesta supernova. La supernova no ens mostra les emissions ultraviolades, ni tan sols les de raigs X. Aquesta supernova va explotat a prop del centre galàctic, un ambient estel·lar molt dens. Això podria explicar, el misteri sobre el seu silenci, de tal manera que altres explosions semblants, podrien succeir també en forma “candestina”.
Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.
1 Comentari fins ara
Deixa un comentari
[…] 30 Maig 2009. Una que explota.explosió en una galàxia […]