Observació de forats negres supermassius a galàxies nanes.

Perquè es pugui formar un forat negre supermassiu pensaréim segurament que cal una gran galàxia com la Via Làctia, o la d’Andròmeda. Doncs bé, ara s’ha descobert que en el cor de galàxies nanes velles, això també es possible.

Un grup internacional d’astrònoms ha presentat la descoberta a la reunió nacional de la Societat Astronòmica Americana feta a Seattle. El cas es que, buscant fotografies de galàxies nanes entre els arxius del Telescopi Espacial Hubble per detectar cúmuls globulars d’estrelles, varen observar en una galàxia una estructura molt peculiar.

La galàxia nana VCC128 situada en el Cúmul de Virgo, és només un 1% de la grandària de la Via Làctia. Però s’adonaren que té un “nucli doble”. Varen descobrir que aquest nucli doble pot ser de fet els dos costats d’un anell d’estrelles que envolten un forat negre supermassiu. Cal tenir present que aquests forats negres supermassius poden contenir una massa equivalent entre 1 a 50 milions de vegades la massa del Sol.

Aquest descobriment planteja la possibilitat de que la galàxia VCC128 tingui en el seu nucli aquest forat negre, pot significar que altres galàxies nanes també en tinguin i a la vegada que aquesta circumstància sigui un fet natural en totes les galàxies.

La imatge de l’esquerra es la galàxia VCC128 vista en conjunt, i a la dreta en un requadre més petit podem observar en detall les estrelles que envolten el forat negre.

2007-0108dwarfgalaxy.jpg

més informació a, http://uwnews.washington.edu/ni/article.asp?articleID=29275

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Abril 6, 2007 12:43 am

    […] 10 Gener 2007. Observació de forats negres supermassius a galàxies nanes. […]

Deixa un comentari