WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2024-03-28 19:44:27' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Mesurada la grandària de la galàxia gegant M-87.

Utilitzant el Very Large Telescope de l’ESO, uns astrònoms han aconseguit mesurar la grandària de la galàxia gegant Messier 87, quedan sorpresos al descubrir que les seves regions externes han estat separades per uns efectes encara desconeguts. La galàxia sembla estar en una ruta de col·lisió amb una altre galàxia gegant del mateix cúmul.

Les noves observacions ens mostren que el halo d’estrelles de M-87 ha estat “tallat”, ariban a un diàmetre d’un milió d’anys llum, considerablement més petit de l’esparat, tot i que té una grandària tres vegades més gran que la nostra Via Làctia. Més enllà d’aquesta regió només podem observar algunes estrelles intergalàctiques.

“Aquest és un resultat inesperat”, comenta en Ortwin Gerhard, coautor d’aquesta . “Els models numèrics preveien que el halo de M-87 tindria que ser varies vegades és gran del que s’observaba. Està clar que alguna cosa ha tallat aquest halo”.

L’equip ha utilitzat el FLAMES, un espectròmetre altament eficient en el Very Large Telescope, situat a l’Observatori del Paranal a Xile, per tal de fer mesures d’alta resolució d’un gran nombre de nebuloses planetàries al voltant de M-87 i en el mateix medi intergalàctic del Cúmul de Virgo. FLAMES pot enregistrar varis espectres de diferents fonts, repartides en una àrea de cel equivalent a la grandària de la Lluna.

Aquest nou resultat representa una gran fita, ja que la llum observada d’aquesta nebulosa planetària del Cúmul de Virgo, es tan tènue com la llum d’una bmbeta de 30 watts observada a una distància de 6 milions de quilòmetres. Encara més, tenin en compte que les nebuloses planetàries són molt escases en aquest cúmul. Per aquest motiu el gran camp del FLAMES pot capturar algunes desenes de nebuloses planetàries  en una sola vegada.

phot-19a-09.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 5:25 pm

    […] 26 Maig 2009. Observant el cràter Praxiteles en color.  […]

Deixa un comentari