L’estrella, la nana i el planeta.

Els astrònoms de l’Observatori Europeu Austral (ESO), varen detectar  una nova i dèbil companya a l’estrella HD 3651, de la que ja es sabia que disposava d’un planeta orbitant entorn d’aquesta estrella, que és lleugerament menys massiva que el nostre Sol, i que està situada a uns 36 anys llum de distància dins de la constel·lació de Piscis.

De fet, feia ja uns anys que es coneixia que disposava d’un planeta amb una massa menor que el planeta Saturn, i que a la vegada es trobava a una distància inferior a la que té Mercuri al Sol, el planeta en qüestió dóna una volta sencera entorn a HD 3651 en 62 dies.

Markus Mugrauer, responsable principal del comunicat d’aquest descobriment comenta que l’equip de recerca va detectar ja l’any 2003 una dèbil llum amb el telescopi infraroig de 3,8 metres (UKIRT) situat a Hawaii. Posteriors observacions els anys 2004 i 2006 amb el telescopi de nova tecnologia de 3,6 metres del ESO (NTT) situat a la Silla a Xile, varen confirmar que aquella espurna de llum no era una estrella falsa del fons estel·lar, si no la verdadera companya HD 3651B, que es troba 16 vegades més allunyada de HD 3651 del que es troba Neptú del nostre Sol.

Comparant les característiques de HD 3651B els astrònoms dedueixen  que aquest objecte conté una massa entre 20 i 60 vegades la de Júpiter, i una temperatura entre 500 i 600 graus centígrads. És a dir 10 vegades més freda i 300.000 vegades menys lluminosa que el Sol. Aquestes característiques la situen dins de la categoria de nanes marrons fredes del tipus T.

L’estrella HD 3651 està rodejada per dos objectes subestel·lars, el planeta HD 3651b, que pel fet d’estar molt pròxim a l’estrella no el podem observar, i la companya nana marró HD 3651B acabada de descobrir que gira al voltant de l’estrella 1.500 vegades més lluny que ho fa el planeta.

phot-39a-06-normal.jpg

més informació a, http://www.eso.org/outreach/press-rel/pr-2006/pr-39-06.html

1 Comentari fins ara

  1. » INDEX. Maig 1, 2007 11:41 am

    […] 9 Gener 2007. L’estrella, la nana i el planeta. […]

Deixa un comentari