L’intrigant brillantor d’una galàxia.

L’activitat d’un forat negre supermassiu, es el responsable de l’aspecte intrigant d’aquesta galàxia anomenada 3C305, situada a uns 600 anys llum de distància de la Terra. Les estructures en color vermell i blau, estan produïdes pels raigs X, així com també per la radiació òptica obtinguda per l’Observatori de ragis X Chandra i el Telescopi Espacial Hubble, respectivament. Les dades òptiques són d’emissió d’oxigen i per tan, no podem observar el fons galàctic.

També es mostren les dades en senyals de ràdio, en color blau més fosc i que provenen del Very Large Telescope situat a New Mexico i del Multi-Element Radio-Linked Interferometer Network, situat al Regne Unit.

Una circumstància inesperada i observada en aquesta imatge de multilongitud d’ona de 3C305, es deu a l’emissió de ràdio (produïda segurament per un forat negre situat en el seu centre),que no coincideix amb l’emissió de raigs X. Aquestes emissions, en canvi semblen coincidir amb les observacions òptiques. Amb aquesta informació, els astrònoms creuen que les emissions de raigs X, podrien estar causades per dues possibles causes. Una possibilitat seria com a conseqüència d’un forat negre supermassiu (no visible en aquesta galàxia), actuant recíprocament amb el gas interestel·lar de la galàxia, calentatn-lo suficientment com per poder emetre raigs X. Una altre possibilitat, consisteix en la brillant radiació de les regions situades a prop d’un forat negre, el qual emet prou energia per fer brillar el gas interesetel·lar.

3c305.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 29, 2009 9:33 pm

    […] 18 Maig 2009. L’intrigant brillantor d’una galàxia.  […]

Deixa un comentari