Dunes del cràter Richardson.

En aquesta imatge podem observar una petita regió de dunes que omplen el cràter Richardson, de 55 quilòmetres de diàmetre situat en la regió polar sud.

Durant la tarod i l’hiver, aquestes dunes estan cobertes amb les gelades estacionals de diòxid de carboni, que més tard es sublimen (passant de sòlid a gas) a l’atmosfera a mesura que la temperatura augmenta cap a la primavera i estiu.

El contrast en els colors, ens mostra el límit entre les dunes que estan la major part del temps cobertes, de les que només ho estan durant la temporada estacional. El color d’aquestes dunes de Mart, pot canviar dràsticament d’una temporada a una altre. Les regions més gelades tendeixen a tenir més brillantor, en aquesta imatge capturada per la càmera HIRiSE, sobretot amb el filtre blau-verd, encara que per aquest motiu les dunes de sorra no siguin tan visibles.

Els punts i les ratlles fosques de les regions cobertes de gelm representen les àrees que estan en procés de descongelació. En algunes zones gelades, ja han sublimat. En d’altres, alguns petits allaus de sorra i pols han cobert les parts superiors d’aquestes superfícies gelades.

Aquesta imatge ha estat capturada per la càmera HIRiSE a bord de la sonda Mars Reconnaissance Orbiter, el passat dia 17 d’abril de 2009, amb una resolució que arriba als 50 cm per píxel.

esp_012774_10801.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 7:03 pm

    […] 16 Maig 2009. Dunes del cràter Richardson.  […]

Deixa un comentari