La llum practica el surf per les polsegoses formacions planetàries.

Els planetes rocosos com la Terra es creu completament que s’han creat a partir de les noves estrelles. Una evidència suficient d’això es troba en els meteorits que solquen el Sistema Solar, així com el disc de pols que hi ha al voltant d’algunes joves estrelles. Encara que tammateix, els detalls de l’evolució de com s’ha netejat la pols i, com es varen formar els cossos més grans, com poden ser els cometes o els mateixos planetes, encara queden per respondre.

Un dels ingredients importants en l’estudi de la formació planetària i dels cometes, es entendre els mecanismes que influeixen en els moviments de la pols a través del “disc protoplanetàri”, es a dir el gruix de pols i gas on es formen aquests objectes.

En un recent article publicat aquesta setmana en la revista nature, en Dejan Vinkovi, professor adjunt d’astrofísica de la Universitat de Ruptura a Croàcia, descriu un nou mecanisme on el moviment de les partícules d’una manera inesperada té l’habilitat de transportar-se al llarg de grans distàncies.

La força produïda per la brillantor de la llum en un objecte es un fenomen conegut com a pressió de la radiació. Encara que això no es produeix normalment, degut a que una certa massa, no produeix aquest efecte.

Per les partícules molt petites d’altra banda, aquesta força pot ser més gran fins i tot a la mateixa gravetat que concentra a les partícules en l’òrbita al voltant de l’estrella. Les actuals investigacions s’han centrat de moment, en la pressió de la radiació a causa de la llum estel·lar. Aquests resultats indiquen que aquestes partícules individuals no viatgen lluny i es concentre en la regió més profunda del disc.

protodisk_mozaik1.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 5:25 pm

    […] 15 Maig 2009. La llum practica el surf per les polsegoses formacions planetàries.  […]

Deixa un comentari