Resolt el misteri de l’emissió de raigs X de la nostra galàxia.

L’Observatori de raigs X Chandra, ha enregistrat una llunyana i profunda regió del centre de la nostra galàxia, resoltent un llarg misteri sobre la potent emissió de raigs X del centre de la nostra Via Làctia. La brillantor descoberta pel Chandra, està provocada per centenars de fonts de raigs X, suggerint que el total d’aquesta brillantor estigui formada per milions d’aquestes fonts.

En aquesta imatge podem observar una visió infraroja feta amb el Telescopi Espacial Spitzer, de la regió central de la Via Làctia, amb un detall on observem la regió estudiada pel Chandra (mostrada amb un petit cercle blanc), a només 1,4 graus del centre de la nostra galàxia.

L’anomenada emissió de raigs X de la nostra galàxia, es va detectar fa més de dues dècades utilitzant els primers observatoris de raigs X, com l’HEAO-1 i l’Exosat. Aquesta intensitat de radiació observada s’estén dos graus per sobre i sota del pla galàctic, durant uns 40 graus al llarg del mateix.

Una interpretació d’aquesta emissió de raigs X galàctics, es que es corresponen a una temperatura de més de 100 milions de graus. Encara que aquesta interpretació es força problemàtica, degut que el disc de la nostra galàxia no és prou massiva per mantenir el gas tan calent i escapar-se en forma de vent. A més, reomplir aquest gas seria un gran problema, ja que les fonts conegudes i acceptades d’energia, les supernoves no tenen prou potència.

En una detallada observació del Chandra de 12 dies de durada, ha estudiat aquesta regió d’alta emissió energètica. El camp escollit està prou proper al centre galàctic, encara que estava immers en una regió amb una densitat de pols i gas relativament baixa, per tal de maximitzar el nombre de fons a detectar. Un total de 473 fonts s’han detectat, dins d’una àrea de tan sols el 3% de la regió que ocupa la Lluna plena, una de les regions amb més densitat de fonts de raigs X de la nostra galàxia.

gridge.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 6:24 pm

    […] 14 Maig 2009. Resolt el misteri de l’emissió de raigs X de la nostra galàxia.  […]

Deixa un comentari