Nous detalls de la nebulosa del Cap de Cavall.

Si tenim una imatge astronomica familiar en el cel nocturn, es segurament la nebulosa anomenada del “Cap de Cavall”, situada en la constel·lació d’Orió. Un núvol molecular fosc i dens en forma d’una silueta d’un cap equí, visible com a conseqüència d’estar al davant d’un ardent núvol de gas d’hidrogen ionitzat. Aquest efecte òptic, es complementa amb la “cabellera” del cap, observada amb menys contrast.

La cabellera és un núvol de gas fred format principal,ment, per un fosforescent gas d’hidrogen. Per observar aquesta fosforescència vermella, en David Malin ha utilitzat un filtre vermell per enregistrar aquesta imatge. Després d’aplicar una “mascara d’enfosquiment”, s’ha pogut augmentar el delicat constrast, que normalment no podem observar. La llum que prové d’una distància de 1.500 anys llum de nosaltres, ha estat enregistrada pel Telescopi Angloaustralià a Nova Gal·les del Sud, Austràlia.

Les innovades tècniques de Malin, amb temps d’exposició extraordinàriament llargs, han generat imatges amb grans detalls de galàxies i nebuloses que fins ara es mostraven ocultes. De manera que han ajudat a identificar dos nous tipus de galàxies (diferents tipus de protogalàxies), dels objectes més dèbils observats fins ara en telescopis situats en la superfície terrestre.

mg20227071900-1_5001.jpg

Si voelu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 6:51 pm

    […] 13 Maig 2009. Nous detalls de la nebulosa del Cap de Cavall.  […]

Deixa un comentari