Imatge en record de la WFPC2.

Per tal que la comunitat del Hubble, pugui acomiadar la Càmera Planetària 2 de Gran Camp (WFPC2) a bord del Telescopi Espacial Hubble. Una càmera òptica que ha funcionat durant molt de temps, s’ha capturar una “bonica imatge final”.

Aquesta imatge correspon a una nebulosa planetària anomenada Kohoutek 4-55 (o K 4-55). Aquest objecte forma part d’una sèrie de nebuloses planetàries descobertes per l’astrònom txec, Lubos Kohoutek. Una nebulosa planetària conté els estrats exteriors d’una estrella vermella gegant, que s’han expulsat a l’espai interestel·lar durant les últimes estpaes de la seva vida. La radiació ultraviolada, emesa des del nucli calent, ionitza les “closques” de gas expulsades, fent que alhora brillin.

En el cas específic del K 4-55, el brillant anell interior està envoltat per una estructura bipolar. El sistema sencer també està envoltat, per una dèbil aurèola vermella, formada per l’emissió del gas de nitrogen. Aquesta estructura “multiclosca” es força inusual en les nebuloses planetàries.

La imatge la va capturar el Hubble amb la WFPC2, el passat dia 4 de maig de 2009. Els colores representen la composició de diversos núvols d’emissió: en color vermell el nitrogen, en verd l’hidrogen i en blau l’oxigen. K 4-55 està a una distància aproximada de 4.600 anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Gygnus.

L’instrument WFPC2, es va instal·lar l’any 1993, per tal de reemplaçar l’original WFPC, la qual estarà substituïda per la Càmera de Gran Camp 3, en una propera missió de servei al Hubble.

hs-2009-21-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 30, 2009 1:27 pm

    […] 12 Maig 2009. Imatge en record de la WFPC2.  […]

Deixa un comentari