Es refina la constant de Hubble per tal de mesurar l’Energia Fosca.

El percentatge de l’energia fosca, forma part de la recerca que el Telescopi Espacial Hubble, està refinant per tal de mesurar l’expansió present de l’univers, amb un marge d’error de menys d’un cinc per cent. El nou valor d’aquesta mesura, es l’índex d’expansió conegut com a constant de Hubble, o H0 (va ser el propi Hubble, qui va mesurar fa més d’un segle l’expansió de l’univers), que és de 74,2 quilòmetres per segon per megaparsec (amb un marge d’error +-3,6). Aquests resultats s’acosten molt als mesurat pel propi Hubble, que eren de 72+-8km/segon/megaparsec, encara que ara són molt més precisos.

El mesurament del Hubble, dirigit pel SHOEX (Supernova H0 for the Equation of State), un equip de recerca dirigit per Adam Riess, membre del Institut de Ciència del Telescopi Espacial i de la Universitat Johns Hopkins, per aquesta recerca han utilitzat un refinat model de construcció còsmica “a escala de distància”, de mil milions d’anys llum, per tal de determinar l’índex d’expansió de l’univers.

Les observacions del Hubble, s’han basat en les estrelles variables anomenades Cefeides, un marcador còsmic conegut, situades en la galàxia NGC 4258, així com supernoves recents, de manera que han pogut conèixer la seva distància. La utilització del Hubble ha permès eliminar els errors sistemàtics, que poden introduir l’estudi en diferents tipus de telescopis alhora.

Riees comenta que amb aquesta nova tècnica, “Es com mesurar un edifici amb una llarga cinta mètrica, enlloc de moure cada cop a l’extrem una cinta més petita. Evita agreujar els petits errors cada vegada que movem la cinta. Com més alt es l’edifici més gran podria ser l’error”.

hs-2009-08-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest ennlaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 28, 2010 12:36 pm

    […] 11 Maig 2009. Es rrefina la constatn de Hubble per tal de messurar l’Energia Fosca.  […]

Deixa un comentari