Les estrelles són l’origen de les emissions de raigs X del centre galàctic.

Finalment s’ha resolt un misteri astronòmic que durava 25 anys: la majoria d’emissions difuses de raigs X de la nostra Via Làctia, no s’originen a partir d’una única font, sinó que ho són a partir de les estrelles nanaes blanques i d’estrelles amb estrats de gas actives. Mikhail Revnivtev, membre del Excellence Cluster Universe i de la TU de Munic, així com d’altres companys de l’Institut d’Astrofísica Max Planck de Garching, de l’Institut de Recerca de l’Espai de Moscou i del Centre d’Astrofísica de Cambrigde, han resolt aquest misteri, que ha estat publicat el dia 30 d’abril a la revista Nature.

Ara fa 25 anys que els científics van descobrir que les emissions de raigs X, enviades des de la proximitat del centre de la Via Làctia. Des de llavors, una generació sencera d’astrònoms han intentat respondre l’origen d’aquestes emissions. Aquest origen resideix en els gasos molt calents, amb una temperatura que oscil·la entre els 10 i 100 milions de graus  Celsius. Aquestes emissions molt calentes, òptiques i de plasma són anomenades “Galactic Ridge X-ray Emission” (GRXE).

Un gas amb aquestes propietats tèrmiques, s’escaparia immediatament de la nostra galàxia; la Via Làctia perdria per tan, grans quantitats d’energia que finalment col·lapsarien les fonts actuals d’energia, de tal manera que les estrelles i supernoves no serien suficients per reomplir aquesta pèrdua. Les partícules còsmiques que col·lideixen en el medi interestel·lar, podrien excloure també la presència de les GRXE.

Es per això, que les observacions fetes amb els satèl·lits RXTE i Integral, han mostrat que les emissions de raigs X de la nostra Via Làctia, exhibeixen un mateix patró de distribució en les estrelles. Des de llavors s’ha suposat que una gran part de les GRXE, s’originen a partir de les estrelles individuals. Aquests descobriments han motivat que un equip internacional, hagi fet unes mesures més precises amb el Telescopi de Raigs X Chandra. La regió escollida per aquest estudi, ha estat una àrea molt a prop del centre de la Via làctia.

En aquesta imatge podem observar el centre de la Via Làctia, enregistrada amb el Chandra en tres colors: els fotons amb energies entre 0,5 i 1keV en color vermell, entre 1 i 3keV en color verd i entre 3 i 7keV en color blau. Les dèbils fonts, estan indicades amb cercles.

web_zoom.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Febrer 21, 2010 2:14 pm

    […] 9 Maig 2009.  Les estrelles són l’origen de les emissions de raigs X del centre galàctic. […]

Deixa un comentari