S’han connectat amb èxit les dues primeres antenes de l’ALMA.

Científics i enyingers que treballen en el projecte astronòmic més gran del món, l’ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array), han aconseguit l’integració de les dues primeres antenes, sincronitzades amb una precisió d’una milionèsima de milionèsima de segon, per tal d’observar el planeta Mart. Aquest projecte està constituït per un consorci internacional, instal·lat al nord de Xile.

El passat dia 30 d’abril, un equip de científics va observar les primeres “franges interferomètriques” d’una font astronòmica, al connectar dues antenes ALMA de 12 metres de diàmetre. Es va escollir al planeta Mart, com un objecte adequat per aquestes observacions, que van demostrar la funcionalitat i connectabilitat de l’equipament tècnic de l’ALMA.

Les dues antenes que s’han utilitzat per aquesta prova, formen part del conjunt de 66 antenes de 12 i 7 metres de diàmetre, que observaran alhora com un únic telescopi gegant i, que s’està construint en el Llano de Chajnantor, a 5.000 metres d’alçada.

ALMA treballarà com un interferòmetre, que enregistrarà els senyals que ens arriben en longituds d’ona mil·limètriques i submil·limètriques, a través de múltiples antenes que combinant-les podran generar imatges d’una resolució extremadament alta, similars a les que podríen obtenir amb una sola antena gegant d’un diàmetre equivalent.

pr-18a-09-fullres_001.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 27, 2009 2:50 pm

    […] 8 Maig 2009. S’han connectat amb èxit les dues primeres antenes de l’ALMA.  […]

Deixa un comentari