El Hubble observa una gran producció de formació estel·lar en unes galàxies nanes.

Podem observar uns esclats d’unes estrelles situades en unes galàxies, comparables als focs artificials del Quatre de juliol (festa nacional als Estats Units), aquestes explosions succeeixen amb molta potencia i rapidesa, ja que il·luminen repentidament aquestes regeions de l’espai.

Aquests escltas, són esdeveniments petits de la història celeste, segons ens comenten els astròpnoms.Un anàlisi de les galàxies nanes del arxiu del Hubble, ens suggereix que aquests esclats escombren les intenses regions de formació estel·lar, en un interval 100 vegades més lentament del que es pensaven els astrònoms. Aquesta llarga duració podria afectar al canvi gradual de les galàxies nanes i de retruc la resta d’evolució de les galàxies.

“Aquest estudi ens indica que l’activitat d’aquestes esclats, que succeeixen en aquestes galàxies nanes passa en una escala més global”, comenta en  Kristen McQuinn, membre de la Universitat de Minnesota a Minneapolis i autor d’aquesta recerca. En aquestes regions de formació estel·lar, es propaguen per tota la galàxia com una cadena de “petards”. Segons comenta en Kristen McQuinn, la durada d’aquests esdeveniments en forma d’esclats en una galàxia nana, poden durar entre 200 i 400 milions d’anys.

Aquests períodes són molt més llargs que els 5 o 10 milions d’anys, que proposaven els astrònoms per la formació d’aquestes galàxies nanes.

Les galàxies nanes estan considerades per molts astrònoms com les pedres de la construcció de les grans galàxies que observem avui dia, per això es important entendre la durada d’aquests esclats per comprendre la evolució de les galàxies.

Aquestes imatges preses pel Telescopi Espacial Hubble, ens mostren a NGC 4163, NGC 4068 i IC 4662, on resideixen les regions centrals de tres galàxies nanes.

Els punts blavosos són estrelles joves, els punts vermellosos són estrelles més velles. En les regions irregulars de color vermell, es produeix l’actual activitat dels esclats.

hs-2009-19-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 5:25 pm

    […] 5 Maig 2009, El Hubble observa una gran producció de formació estel·lar en unes galàxies nanes, […]

Deixa un comentari

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

301 Moved Permanently

The document has moved here.