L’Explorador d’Evolució Galàctica. celebra el sisé aniversari.

La missió de l’Explorador  d’Evolució Galàctica de la NASA (GALEX) per tal de celebrar el seu sisé aniversari, ha estudiat algunes galàxies més enllà de la nostra Via Làctia, amb el seu telescopi sensible a la radiació ultraviolada.

La missió estudia les formes, brillantors i grandàries, així com les distàncies de galàxies situades fins a 10.000 milions d’anys llum de nosaltres, ajudant d’aquesta manera als científics a entendre millor els origens del nostre univers.

Un d’aquests objectes estudiats, és la galàxia NGC 598, coneguda també com a M-33. En aquestes imatges, la podem observar a l’esquerra en llum ultraviolada capturada pel GALEX, mentre que la imatge de la dreta està presa en llum ultraviolada i infraroja pel Telescopi Espacial Spitzer de la NASA.

M-33 és una de les nostres veïnes galàctiques més properes, està situada a tan sols 2,9 milions d’anys llum , en la constel·lació del Triangle, formant part del nostre Grup Local de Galàxies.

El GALEX conté dos detectors; un en radiació ultraviolada llunyà, que ens mostra estrelles joves amb una edat aproximada de 10 milions d’anys, i un altre detector ultraviolat proper on podem observar estrelles amb una edat d’uns 100 milions d’anys.

La imatge de l’esquerra ens mostra un “mapa” amb la història de la formació estel·lar recent de M-33. Les àrees brillants blaves i blanques, corresponen a la formació més recent, amb una datació d’un milió d’anys. Les regions en color groc i daurat, corresponen a la formació d’estrelles d’un perìode d’uns 100 milions d’anys. La imatge en radiació ultraviolada resalta les estrelles més joves i massives de M-33. Aquestes estrelles cremen el seu combustible d’hidrogen ràpidament emeten gran part de la seva energia en ones ultraviolades. Comparades amb les estreles de baixa massa com el nostre Sol, aquestes estrelles només viuen uns mil milions d’anys aproximadament, es a dir arriben a la bellessa, amb una vida intensa de pocs milions d’anys.

glx2009-01f_img01.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 7:04 pm

    […] 4 Maig 2009. L’Explorador d’Evolució Galàctica, celebra el sisé aniversari.  […]

Deixa un comentari


Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.