Detectat un llunyà esclat de raigs gamma.

Astrónoms del Harvard-Smithsonian Center for Astrophysiccs, així com investigadors d’Estats Units i del Regne Unit, han descobert l’objecte més distant de l’univers observat fins ara. Una espectacular explosió de raigs gamma, situada a 13.000 milions d’anys llum de nosaltres.

L’escat anomenat GRB 090423, han localitzat pel satèl·lit Swift de la NASA el passat dia 23 d’abril de 2009, l’equip de recerca situat a US i UK, va estar observat pocs minuts després d’aquest descobriment. Aquesta observació ens mostra una explosió succeida quan l’univers tenia tan sols 630 milions d’anys.

“Hem estat més d’una dècada intentant aconseguir observar una explosió tan espectacular”, comenta l’Edo Berger, professor de la Universitat de Harvard.

“Ara tenim la primera prova directa que l’univers jove ja comvivia amb explosions de joves estrelles, com també amb forats negres d’una edat equivalent a uns cent milions d’anys després del Big Bang”.

A les 3h55mm EDT del 23 d’abril, el satèl·lit Swift va detectar aquella explosió de raigs gamma al cap d’uns 10 segons de la seva emissió. Aíxò va cridar l’atenció dels detectors òptics i ultraviolats, així com dels telescopis de raigs X. Ràpidament es  va poder observar una lluminària de raigs X. “Això ens va fer pensar que es tractava d’un objecte mult llunyà”, comenta en Berger. A certa distància, l’extensió de l’univers canvia la seva emissió òptica  a  longituds d’ona llarga infraroges. Mentre que la llum ultraviolada d’una estrella similar pot canviar la seva emissió visible, pot augmentar l’abssorció del gas d’hidrogen d’UV.

Segons comenta en Derek Fox, membre de la Universitat Penn State, “Hem observat la mort d’una estrella, que probablement va originar el naixement d’un forat negre, en una generació d’objectes estel·lars molt joves”.

lores.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

 

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 30, 2009 1:27 pm

    […] 2 Maig 2009.  Detectat un llunyà esclat de raigs gamma. […]

Deixa un comentari