Planetes rocosos al voltant d’estrelles mortes.

Utilitzant els detectors infrarojos del Telescopi Espacial Spitzer de la NASA, un equip d’investigadors de la Gran Bretanya i dels Estats Units, han proposat les condicions per la presència de planetes rocosos al voltatn d’estrelles semblants al Sol.

L’equip d’investigadors en el qual hi figura en Jary Farihi, membre de la Universitat de Leicester i en Michael Jura i en Ben Zuckerman de la UCLA, han observat les condicions que envolten un cert nombre d’estrelles “mortes”, conegudes com a nanes blanques.

Els detectors infrarojos del Spitzer, han detectat que com a mínim entre un 1 i un 3 per cent de les nanes blanques, estan envoltades de runa i pols rocosa.

“La brillantor de la pols que hi ha al voltant d’aquestes nanes blanques, és un senyal de la circulació que hi havia dels planetes rocosos desapareguts, en aquests sistemes”, comenta en Farihi.

L’equip de recerca creu que la pols s’ha produït quan els asteroides (les pedres de la construcció dels planetes), envoltaven les estrelles i han estat estirats per la seva força de gravetat. Llavors la pols ha format un disc que brilla al orbitar l’estrella i, que l’Spitzer ha detectat.

Un estudi previ havia indicat, que en una mostra de vuit nanes blanques s’havien detectat restes polsegosos d’asteroides emicolats. En aquest estudi recent, Farihi i el seu equip han buscat sistemàticament al voltant de nanes blanques riques en metalls i d’aquesta manera han pogut indicar les condicions estadístiques de la freqüència dels planetes rocosos.

“Ara coneixem 14 nanes blanques al voltant de les quals s’ha detectat runa polsegosa. Això suggereix que com a mínim entre un 1-3% de la sequüència principal de les estrelles A, i de les estrelles F, una mica més calentes; poden tenir planetes rocosos com la Terra”, ha indicat en Farihi.

 ssc2009-01b_sm.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 30, 2009 11:24 am

    […] 1 Maig 2009. Planetes rocosos al voltant d’estrelles mortes.  […]

Deixa un comentari