El Hubble observa un espectacular raig de gas en el forat negre de M-87.

Unes potents flamarades en forma de jet, sobresurten del grandiós forat negre i que els astrònoms poden obserbar en forma d’un increïble espectacle lluminós.

Aquests esclats que provenen d’una bombolla de matèria anomenada HST-1, i que es troba incrustada en aquest jet. Aquest estret i potent raigs de gas calent està produït per un potent forat negre supermassiu que resideix en el nucli de la galàxia el·líptica gegant M-87.

HST-1 és tan brillant que està eclipsant fins i tot al mateix brillant nucli de M-87, de manera que aquests grandiós forat negre, és un dels més actius que s’han descobert.

Aquest brillant grup de gas, ha portat fins ara als astrònoms a un viatge intrigant semblant a anar en unes muntanyes russes. Degut als seus canvis d’intensitat llumínica. De manera que era certament difícil pronosticar qualsevol canvi.

El Telescopi Espacial Hubble de la NASA, ha estat mesurant aquesta sorprenent activitat durant els últims set anys, en la radiació ultraviolada, proporcionant d’aquesta manera una visió molt detallada d’aquesta regió.

Un altre telescope que també ha controlat a HST-1, en diferentes longituds d’ona, ha estat l’Observatori de Raigs X Chandra, el qual va començar la seva observació l’any 2000. HST-1 va ser el primer descobriment i per tant anomentat Hubble, pels astrònoms l’any 1999. Aquesta regió de gas, està situada a uns 214 anys llum del centre de la seva galàxia.

Aquestes potents flamarades, proporcionen una valuosa informació sobre la variabilitat dels forats negres, en galàxies distants i que per tant són difícils d’estudiar. M-87 està situada a uns 54 milions d’anys llum de nosaltres, dins de la constel·lació de la Verge, una de les regions amb més densitat de galàxies de tot l’univers.

“No mésperava que aquests raigs de M-87 o qualsevol altre alimentat per l’acreció d’un forat negre, augmemtes la brillantor d’aquesta manera”, comenta l’astrònom Juan Madrid, de la Universitat McMaster a Hamilton, Ontario. “S’ha observat fins a 90 vegades més brillant del normal. Encara que la pregunta, es saber si aixcò passa a cada nucli actiu, o només estem observant una conducta diferent a M-87″.

hs-2009-16-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 24, 2009 4:09 pm

    […] 18 Abril 2009. El Hubble observa un espectacular raig de gas en el forat negre de M-87 […]

Deixa un comentari

301 Moved Permanently

Moved Permanently

Apache/2.4.29 (Ubuntu) Server at www.zak.co.il Port 80

The document has moved here.