La mà d’un jove pùlsar.

Un petit objecte de només 20 quilòmetres de diàmetre, es el responsable d’aquesta bonica nebulosa que brilla en raigs X, amb unes dimensions d’uns 150 anys llum.

En el centre d’aquesta nebulosa fotografiada per l’Observatori de Raigs X Chandra de la NASA, resideix un jove i potent pùlsar anomenat PSR B1509, d’ara endavant anomenat B1509. El pùlsar és una estrella de neutrons que gira ràpidament, expulsant la seva energia a l’espai i creant aquestes complexes estructures, que s’assemblena una mà còsmica.

Aquesta imatge, reflexa els raigs pocs energètics en color vermell, els de gammamitjana en color verd i els raigs X més energètics en color blau. Els astrònoms creuen que B1509, té una edat aproximada de 1.700 anys i que està situada a uns 17.000 anys llum de nosaltres.

Les estrelles de neutrons es creen i col·lapsen quan estrelles massives se’ls hi esgota el seu combustible. B1509 està girant sobre en seu propi eix 7 vegades per segon i alliberant una gran quantitat d’energia, alhora que genera un potent camp magnètic, comparable a 15 bilions de vegades més fort que el camp magnètic de la Terra.

La combinació de la ràpida rotació i del potent camp magnètic de B1509, el fa ser un dels generadors electromagnètics més potents de la galàxia. Aquest generador condueix un vent energètic d’electrons i ions fora de la mateixa estrella de neutrons. Mentre els electrons es mouen a través de la nebulosa imantada, radien cap enfora l’energia i creen aquesta curiosa nebulosa.

326855main_image_1323_800-6.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 7:04 pm

    […] 15 Abril 2009. La mà d’un jove pùlsar.  […]

Deixa un comentari