Una imatge exclusiva e M-82 capturada pel telescopi XMM-Newton.

L’observatori XMM-Newton de raigs X de l’ESA, ha fotografiat especialment la galàxia M-82, en motiu de les “100 Hores d’Astronomia”, coincidint amb l’Any Internacional de l’Astronomia 2009.

L’observatori ha participat en el projecte “Al voltant del món en 80 telescopis”. El telescopi espacial europeu ha estat estudiant el cel amb radiació X, longituds d’ona òptiques i ultraviolades simultàniament, des del llançament el mes de desembre de 1999.

La imatge composta de M-82 consta de varies observacions del XMM-Newton, suman fins a 52,5 hores d’observacion total. Les observacions estan fetes amb raigs X, longituds d’ona ultraviolades i visibles, les quals s’han fet amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de l’Astronomia. Messier 82, anomenada també la Galàxia del Cigarro o NGC 3034. Esta localitzada a la constel·lació de l’Ossa Major a una distància de 12 milions d’anys llum de nosaltres, aquesta és una galàxia amb una excepcional tasa de formació estel·lar, alhora que està interaccionant gravitatòriament amb la seva galàxia veïna M-81.

m82_epic_om_crop.gif

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 30, 2009 11:25 am

    […] 10 Abril 2009. Una imatge exclusiva de M-82 capturada pel telescopi XMM-Newton. […]

Deixa un comentari