Localitzant exoplanetes en els arxius del Hubble.

En 19 anys d’observació, el Telescopi Espacial Hubble ha emmagatzemat un gran arxiu de dades. Aquest arxiu pot contenir una gran quantitat de dades relacionades amb planetes extrasolars desconeguts, segons comenta en David Lafrenière, membre de la Universitat de Torontó (Canadà). L’equip de recerca d’aquest científic, ha localitzat una remota família de tres planetes massius, que estan orbitant entorn de la joves estrella HR 8799, que és troba a 130 anys llum de nosaltres. Aquest trio planetàri, es va descobrir en unes imatges capturades pels telescopis Keck i Gemini Nord, els anys 2007 i 2008.

Però utilitzant una nova tècnica de processament de les imatges, que pot suprimir el resplendor de l’estrella progenitora, Lafrenière ha localitzat el llunyà fulgor d’aquest sistema planetari a l’arxiu del Hubble, en unes imatges presses l’any 1998. Aquest planeta gegant és molt jove i calent, encara que només disposa d’una brillantor equivalent a 1/100.000 de la seva estrella (en comparació la brillantor del planets Júpiter, es d’una mil mil·lionèsima part de la llum del Sol).

La Càmera Espectroscópica Multiobjectes d’Infraroig Proper (NICMOS), ha observat més de 200 objectes d’aquestes característiques, on la llum de l’estrella queda exclosa i es pot observar la dèbil brillantor del planeta. Lafrenière és planteja la recerca d’aquests planetes desconeguts de l’arxiu del NICMOS i fer les observacions necessàries amb els telescopis a la Terra. Amb aquest sistems d’observació d’infraroig proper, s’han detectat indicis de vapor d’aigua en l’atmosfera d’aquest planeta. Aquesta recerca no es podria fer en els telescopis terrestres, perquè el vapor d’aigua queda absorbit per la nostra atmosfera.

Mesurant les propietats d’aquesta absorció de l’aigua podem entendre les temperatures i pressions atmosfèriques d’aquests exoplanetes, tot i que poden estar a unes temperatures d’uns 800 graus Celsius.

hs-2009-15-a-print.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Agost 30, 2009 11:38 am

    […] 3 Abril 2009. Localitzant exoplanetes en els arxius del Hubble.   […]

Deixa un comentari

Moved Permanently

301 Moved Permanently

The document has moved here.