Pel·lícula ultraviola d’una aurora.

Brillant com un llaç de neó, observem una aurora girant en el pol nord del planeta Saturn, gracies a la gran quantitat d’imatges capturades per l’espectrògraf ultraviolat de la sonda Cassini de la NASA.

Aquests llums boreals de Saturn,són el resultat d’una pluja de partícules carregades elèctricament que existeixen en una bombolla magnètica, que hi ha al voltant del planeta. Quan aquestes partícules topen amb l’hidrogen de l’atmosfera de Saturn, brillen generant aquesta espectacular aurora.

Els canvis succeïts en la magnetosfera de Saturn, són els que provoquen les fluctuacions de la seva atmosfera. Les mateixes ondulacions de l’aurora, estan provocades per les ones que es mouen al llarg de les línies del camp magnètic. D’aquesta manera, una sobreintensitat en la brillantor de l’aurora, és el resultat d’una aportació sobtada de partícules a la seva magnestosfera. La carrega d’aquestes partícules, poden provenir de diverses fonts, incloent-hi el Sol, els anells de Saturn, o els plomalls de gel d’aigua de la lluna Enceladus.

Les vint-i-sis imatges ultraviolades, constitueixen aquesta pel·licula, que representa el transcurs de 8 hores i 15 minuts (un dia a Saturn, equival a 10 hores i 46 minuts). Les imatges es varen capturar el dia 25 de maig de 2007.

aurora-de-saturn.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 27, 2009 2:50 pm

    […] 2 Abril 2009. Pel·lícula ultraviolada d’una aurora.   […]

Deixa un comentari