WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-09-27 04:12:52' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

Un curiós parell de galàxies.

El Very Large Telescope de l’ESO, ha capturat la millor fotografia fins ara, d’una caòtica i estranya parella de galàxies entrecreuades. Aquesta imatge conté també algunes sorpreses, com poden ser alguns intrusos llunyans i propers.

Moltes vegades, observem alguns objectes que semblen diferents o estranys del normal i, que poden explicar algunes històries científicament interessants. Això és el que conté el catàleg de Galàxies Estranyes de Halton Arp, creat en la dècada dels anys 1960. Una d’aquestes peces estranyes, és Arp 261, que ha estat fotografiada amb l’instrument FORS2 del Very Large Telescope de l’ESO.

Arp 261 està situada a una distància aproximada de 70 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Libra. La seva caòtica estructura inusual, s’ha generat per la interacció de dues galàxies involucrades en un lent però destructor encontre. A pesar que és molt improbable que les estrelles individuals puguin col·lidir, els enormes núvols de gas i pols si que ho fan a gran velocitat, formant d’aquesta manera nous i brillants cúmuls d’estrelles molt calentes que podem observar clarament en aquesta fotografia.

Les trajectòries de les estrelles existens en les galàxies, també es poden veure alterades, formant els tènues remolins que s’expandeixen cap a la part superior esquerra i, inferior dreta de la imatge. Ambdues galàxies en interacció, probablement varen ser nanes no molt diferents dels Núvols de Magallanes, que orbiten a la nostra p`ropia galàxia.

Les imatges usades per crear aquesta fotografia, varen ser utilitzades originalment per observar un objecte situat a la dreta de la regió més brillant d’Arp 261. Una supernova anomenada SN 1995N, que s’ha anat debilitant gradualment, sen encara visible en aquesta imatge, al cap de set anys de la seva explosió.

A més de les galàxies en interacció i de la supernova, la imatge conté el rastre de dos asteroides que podem observar amb unes traces en colors vermell, verd i blau, a la part superior esquerra de la imatge. Aquests asteroides són: el de la part superior, el número 14.670 i el situat a la seva esquerra el 9.735, tots dos amb unes grandàries de menys de 5 quilòmetres.

arp-261.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Octubre 3, 2009 5:26 pm

    […] 25 Març 2009. Un curiós parell de galàxies.  […]

Deixa un comentari