WordPress database error: [Incorrect DATETIME value: '0000-00-00 00:00:00']
SELECT DISTINCT YEAR(post_date) AS `year`, MONTH(post_date) AS `month`, count(ID) as posts FROM wp_posts WHERE post_date < '2023-12-11 01:02:19' AND post_date != '0000-00-00 00:00:00' AND post_status = 'publish' GROUP BY YEAR(post_date), MONTH(post_date) ORDER BY post_date DESC

La missió Fermi i els telescopis HESS de Namibia, observen un Blazar.

Un equip internacional d’astrofísics utilitzant uns telescopis situats en la superfície terrestre, han descobert uns sorprenents canvis en la radiació emesa per una galàxia activa. La imatge que emergeix d’unes observacions simultànies en radiáció òptcia , de raigs X i emissions de raig gamma, ens mostren una estructura més complexa del que esperaven observar els científics i que desafia les teories actuals de la manera com es forma la radiació.

La galàxia en qüestió, anomenada PKS 2155-304, correspont a un tipus d’objectes conegut també com un “blazar”. Com la majoria de galàxies actives, un blazar emet en forma oposada, raigs de partícules a velocitats properes a la llum, formades probablement en un forat negre supermassiu central.

PKS 2155-304, està situada a 1.500 milions d’anys llum de nosaltres, en la constel·lació de Piscis Austrinius i és percep normalment com una dèbil font de raigs gamma. Però quan el seu raig sofreix una explosió més gran, és detecta amb més energia com va succeir l’any 2006. La galàxia es pot convertir llavors en la font més brillant de l’univers en radiació gamma, arribant a detectar energies equivalents a 50 bilions de vegades superior a la llum visible. De fet, esclats d’aquestes característiques poden arribar a la part superior de l’atmosfera terrestre amb molta regularitat.

L’absorció atmosfèrica genera una efímera vida d’aquestes partícules subatòmiques. Al topar amb l’atmosfera terrestre, produeixen una dèbil brillantor blavosa. El Sistema d’Alta Energia Estereoscòpica (HESS), un desplegament de telescopis situats a Namibia, varen enregistrar el resplendor de PKS 2155-304. Els raigs gamma d’energia menor, varen estar detectats pel Large Area Telescope (LAT) a bord del Fermi Gamma-ray Space Telescope de la NASA. “El llançament del Fermi, ens ha donat l’oportunitat d’observar aquesta poderosa galàxia en diferetns longituds d’ona per primera vegada”, comenta en Werner Hofmann, responsable del HESS i membre de l’equip de recerca del Max-Planck Institute for Nuclear Physics, de Heidelberg, a Alemanya.

blazar.jpg

Si voleu més informació, premeu aquest enllaç.

1 Comentari fins ara

  1. » Index 2009. Desembre 30, 2009 1:33 pm

    […] 21 Març 2009. La missió Fermi i els telescopis HESS de Namibia, observen un Blazar.  […]

Deixa un comentari